Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011

ΚΡΙΤΙΚΗ "SLACKER"


Slacker (1991) – Richard Linklater
*Slacker (slak'er) : a person who evades duties and responsibilities
Ο όρος slacker αναφέρεται σε άτομα ηλικίας κυρίως μεταξύ 20 και 30 που χαρακτηρίζονται από απάθεια, έλλειψη στόχων και απουσία φιλοδοξίας. Έχοντας απορρίψει την ιεραρχική δομή της κοινωνίας πριν τους απορρίψει αυτή, αποφεύγουν καθήκοντα και ευθύνες, και αρνούμενοι την καθημερινή εργασία γυρνάνε στους δρόμους ‘’φιλοσοφώντας’’.
Χωρίς υπόθεση, αρχή, μέση, τέλος και κεντρικούς χαρακτήρες, η ταινία παρακολουθεί τις ζωές τους καθώς αυτές διασταυρώνονται τυχαία μια μέρα στο Austin του Texas. Ο ένας συναντά κάποιον στο δρόμο και μιλάνε, ο οποίος με τη σειρά του συναντά κάποιον άλλον κλπ ...
Ανάμεσα στους πολλούς χαρακτήρες, συναντούμε: έναν νέο να αναλύει στον ταξιτζή την θεωρία του περί ονείρων και παράλληλης πραγματικότητας, έναν συνωμοσιολόγο που μιλά για μυστικά προγράμματα εξερεύνησης του διαστήματος και απαγωγές από εξωγήινους, μια τύπισσα που πουλάει το τεστ παπ της Μαντόνα, έναν κολλημένο με τη δολοφονία του Κένεντυ, έναν που σιχαίνεται τη δουλειά, έναν γέρο αναρχικό που γίνεται φίλος με αυτόν που μόλις του διέρρηξε το σπίτι, έναν συλλέκτη τηλεοράσεων που ισχυρίζεται ότι μια μαγνητοσκοπημένη εικόνα είναι πιο αληθινή από ένα πραγματικό γεγονός, χασικλίδες που συζητούν για την προπαγάνδα που κρύβεται πίσω από τα στρουμφάκια, έναν που ζητά κρατικό πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης όπλων και άλλα πολλά τρελά περί πολιτικής, στατιστικών, θεωρίες συνωμοσίας, μεταφυσικής, ερωτικών σχέσεων και για το αν ο Έλβις ζει...Και όπως πληροφορούμαστε στο τέλος της ταινίας : Η ταινία είναι βασισμένη στην πραγματικότητα. Οποιαδήποτε ομοιότητα με μυθοπλαστικά γεγονότα ή πρόσωπα, είναι εντελώς συμπτωματική.

Πρόκειται για την πρώτη ταινία του Richard Linklater (Dazed and Confused/1993, Before Sunrise/1995 - Before Sunset/2004, Waking Life/2001, School of Rock/2003, Fast Food Nation/2006, Bernie/2011 κ.ά). Πολύ χαμηλό μπάτζετ, έντονα πολιτικοποιημένη, έξυπνη, απλή και πρωτότυπη. Μία από τις ταινίες που αναβίωσαν το αμερικάνικο ανεξάρτητο σινεμά των 90s.

1 σχόλιο:

  1. δε νομιζω πτι ειναι σωστο να το περιοριζουμε στις ηλικιες 20-30 ,υπαρχουν σλακερς 50και βαλε ετων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή