Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Κριτική - "This is England"



 This is England (2006) – Shane Meadows


Σκηνοθεσία: Shane Meadows
Παίζουν: Thomas Turgoose, Stephen Graham, Joe Gilgun, Andrew Shim κ.ά
Παραγωγή: Μ. Βρετανία


Με φόντο την Αγγλία της δεκαετίας του ’80,τον πόλεμο στα νησιά Falkland και την πολιτική της κυβέρνησης Θάτσερ, ο σκηνοθέτης Shane Meadows επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του κινήματος των skinhead και της ακροδεξιάς στη Μ. Βρετανία.
Ο πρωταγωνιστής του είναι ένας 12χρονος, ο Shaun, που αντιμετωπίζει την απόρριψη των συνομηλίκων του και γίνεται δεκτός σε μια συμμορία skinhead. Όταν ένα μέλος της συμμορίας με ακροδεξιές θέσεις επιστρέψει από τη φυλακή, η παρέα θα χωριστεί και οι μισοί θα κατηχηθούν σε εθνικιστικά παραληρήματα, μαζί κι ο Shaun, επηρεασμένος από τον πρόσφατο θάνατο του πατέρα του στα Falkland.

Το πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο
Η δεκαετία του ’80 στην Αγγλία χαρακτηρίστηκε από την διακυβέρνηση της Θάτσερ και την νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική που ακολούθησε κατά τη διάρκεια  παραμονής της στην εξουσία (1979-1990).Συγκεκριμένα, εφάρμοσε ένα άκρως νεοσυντηρητικό/νεοφιλελεύθερο μοντέλο που χαρακτηρίζονταν από αύξηση των έμμεσων φόρων, περιορισμό της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία, ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας και περικοπή των δημοσίων δαπανών, με ταυτόχρονο άνοιγμα στην ελεύθερη αγορά.
Επιπλέον, το 1982 η διαμάχη Αγγλίας-Αργεντινής για τα νησιά Falkland καταλήγει σε πόλεμο, τον οποίο κερδίζει η Αγγλία. Η επιτυχία αυτή τονώνει τον πληγωμένο αγγλικό εγωισμό και δίνει πάτημα σε εθνικιστικές και ρατσιστικές ιδεολογίες να αναπτυχθούν,  σε μια περίοδο που η νεοφιλελεύθερη και συντηρητική πολιτική της Θάτσερ οδήγησε στην εξάπλωση της φτώχειας και της ανεργίας στην εργατική τάξη ( η οποία στην Μ. Βρετανία είναι εξαιρετικά πολυπληθής). Υπολογίζεται ότι το 1984 οι άνεργοι ανέρχονταν σε περίπου 3 εκατομμύρια.
Παράλληλα, η μείωση της δύναμης των συνδικάτων και των επαγγελματικών ενώσεων που επιχείρησε η κυβέρνηση Θάτσερ, είχαν ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν απεργίες, με αποκορύφωμα την απεργία των ανθρακωρύχων(1984-85), η οποία διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού η Κυβέρνηση παρέμεινε ανυποχώρητη και τα περισσότερα ανθρακωρυχεία έκλεισαν.

Σε αυτό το ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο, η ταινία παρακολουθεί την μύηση του πρωταγωνιστή στον κόσμο των  skinhead, την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής τους, ενώ στη συνέχεια, η διάσπαση της συμμορίας  οδηγεί στη δημιουργία  δυο ομάδων, η μια έντονα ρατσιστική και ιδεολογικά συγγενής με το αγγλικό Εθνικό Μέτωπο  (National Front (NF) - βρετανικό πολιτικό κόμμα που δημιουργήθηκε το 1960, αρχικά με νεοναζιστική ιδεολογία, αντιμεταναστευτικές θέσεις και φασιστικά χαρακτηριστικά) ενώ η άλλη πιο μετριοπαθής. Ο πρωταγωνιστής, Shaun,θα επιλέξει την πρώτη και θα εισέλθει σε έναν νέο κύκλο, που τον χαρακτηρίζει ο εθνικισμός, η βία και ο ρατσισμός, αποτελέσματα των κοινωνικών συσχετισμών στη θατσερική Αγγλία που προκύπτουν από την πολιτική και οικονομική κατάσταση της περιόδου αυτής.
Πώς  εξηγείται, όμως, η στροφή ενός μέρους των περιθωριοποιημένων στρωμάτων της αγγλικής νεολαίας στην ακροδεξιά; Τα 30 χρόνια που προηγήθηκαν της διακυβέρνησης Θάτσερ, Εργατικοί και Τόρις (Συντηρητικοί) συναίνεσαν στην εφαρμογή ενός σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος, το οποίο οδήγησε σε αύξηση του στασιμοπληθωρισμού (πληθωρισμός χωρίς ανάπτυξη) και εν τέλει σε οικονομική ύφεση. Την 30ετία της συναίνεσης, διαδέχτηκε η πόλωση δεξιάς-σοσιαλδημοκρατίας που έφερε η νεοφιλελεύθερη στροφή της κυβέρνησης Θάτσερ. Η πόλωση αυτή, σε συνδυασμό με την εξαθλίωση των κατώτερων στρωμάτων, την ανυπαρξία ριζοσπαστικής αριστεράς (και την ταύτισή της με την αποτυχημένη σοσιαλδημοκρατία), καθώς και ο καλπάζων εθνικισμός, άνοιξαν το δρόμο σε περιθωριοποιημένα κομμάτια της νεολαίας να στραφούν στην ακροδεξιά.  

Κινηματογραφική Ομάδα Πολιτικών Επιστημών  http://cinepolsci.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου